DutchEnglishFrenchGerman
Kinderen zijn onze toekomst, daar moeten we zuinig op zijn

Zembla: de Privé-detective

Gepost op 17 oktober 2011 | 0 Reacties
varalogo

Uitgezonden op: Vrijdag 5 juli – 21.17 uur op Nederland 3

Diefstal, fraude bij bedrijven, onterecht ziekteverzuim en zelfs moordzaken: de particulier rechercheur draait er z’n hand niet voor om. Particuliere recherchebureaus floreren als nooit tevoren, maar er is nauwelijks iets geregeld. Veel privé-detectives lopen volgens het ministerie van Justitie langs de grens van de wet. Ze krijgen of kopen gevoelige informatie van ex-collega’s bij de politie, ze lappen privacyregels aan hun laars of ze gaan undercover. Zembla over het doen en laten van de private eyes.

Hondsbrutaal

Jacques Smits is particulier rechercheur. Zijn specialisme: vermiste en ontvoerde kinderen, maar ook voor een onopgeloste moordzaak draait hij zijn hand niet om. Zijn uiterlijk en voorkomen heeft onmiskenbaar iets van de bad detective uit de gelijknamige Hollywoodfilm: lange leren jas, drie GSM-telefoons en een rokertje binnen handbereik. Voormalig rijkspolitieman Smits is nauwelijks bekend, maar wel berucht. Zo ontvoerde hij kinderen in Marokko en Egypte, in opdracht van hun moeders, nadat die kinderen op hun beurt weer door hun vaders waren ontvoerd en meegenomen naar het land van herkomst. De methodes van Smits zijn hondsbrutaal en onorthodox, alleen het resultaat telt.

Tientallen gaten

We volgen Jacques Smits voor Zembla tijdens een nieuwe geruchtmakende zaak. Een ongeval met een baby in Friesland, waarbij het kind in bad is verdronken. De ouders zijn inmiddels gescheiden en Smits is door de vader gevraagd een onderzoek in te stellen. Het politieonderzoek heeft geen spoor van bewijs tegen de moeder opgeleverd, maar de vader is ervan overtuigd dat er toch een misdrijf in het spel is. Hij wil dat de zaak heropend wordt en Smits moet de bewijzen daarvoor leveren. Een objectieve blik op het complete politiedossier, dat Smits in zijn bezit heeft, roept inderdaad de nodige vragen op. Zo heeft de politie verzuimd een belangrijke getuige te horen waarmee de moeder op de ochtend van het ongeval langdurig telefoneerde. Er werd geen technisch onderzoek aan het bad verricht en geen sectie op het lichaam. Smits beseft al snel dat er in deze zaak nog genoeg uit te zoeken valt. “Er zitten tientallen gaten in dat dossier, het is summier uitgezocht door de politie”, zegt Smits

Onorthodox

Het is een doordeweekse donderdagmiddag als we met Jacques Smits in een buitenwijk van Den Haag op bezoek gaan bij een ouder echtpaar. Ze zijn belangrijke getuigen, familie van de moeder, en Smits hoop dat ze hem op het spoor zetten van het misdrijf. Smits begint zijn verhoor kalm en beheerst, maar al snel schakelt hij over op iets dat nog het best omschreven kan worden als de Zaanse verhoormethode. “We zetten zeventien man op deze zaak, we zoeken het tot de bodem uit”, schreeuwt Smits. “De waarheid moet boven tafel”. Later zal hij uitleggen dat hij bewust paniek bij de getuigen wilde veroorzaken in de hoop dat hij de verdachte daarmee onder druk zet. Onorthodox.

Quote: Jacques Smits, privé-detective: ‘Toen ik nog politieman was, mocht ik helemaal niets. Je zat het proces-verbaal te typen en de crimineel liep alweer vrij rond. Nu kan ik doen wat ik wil: misdrijven oplossen.

Meer private speurders

Jacques Smits is lang niet de enige die in Nederland particulier rechercheert. Het is een ware bedrijfstak geworden waarin drieduizend mensen werkzaam zijn. Wanneer ook de particuliere beveiliging wordt meegerekend, is het totaal aantal mensen dat zich met private opsporing bezighoudt al bijna evenveel als het aantal mensen bij de politie. Volgens recente cijfers van het Ministerie van Justitie zijn er in 2007 zelfs meer commerciële dan publieke speurders

Tegelijkertijd is er bijzonder weinig geregeld rondom particuliere recherche. De gemiddelde particulier rechercheur mag soms meer dan de politie. Hij mag bijvoorbeeld gesprekken afluisteren, mensen stelselmatig observeren met camera’s. Een politieman zal eerst toestemming aan de officier van justitie moeten vragen. Voor de Nederlandse wet staat de particulier rechercheur nu nog gelijk aan een burger, maar dat zal in de toekomst veranderen. Bij het Ministerie van Justitie broedt men op plannen om de opsporingsmethoden van privé-detectives aan banden te leggen en de controle erop te verbeteren.

Uitzending: Bekijk de documentaire online >
Bron: http://omroep.vara.nl/


Laat een reactie achter.

*